Mas de la Rosa G.V.C. is het vlaggenschip van Celler Vall Llach en behoort tot de absolute elite van Priorat DOQ. De afkorting G.V.C. staat voor "Gran Vi de Guarda de Carinyena", en verwijst naar het unieke karakter van deze wijn, die vrijwel uitsluitend afkomstig is van zeer oude Cariñena-stokken (Samsó) van de historische wijngaard Mas de la Rosa. Deze wijngaard ligt op steile, met leisteen (llicorella) bedekte hellingen rond het dorp Porrera, op grote hoogte.
De opbrengsten zijn extreem laag, wat zorgt voor enorme concentratie en aromatische intensiteit. De druiven worden handmatig geoogst in kleine kistjes, streng geselecteerd en afzonderlijk gevinifieerd. De wijn rijpt vervolgens 16 tot 18 maanden op 100% nieuw Frans eiken, gevolgd door lange flesrijping. Alles wordt met de grootste precisie en in zeer beperkte oplage gemaakt. De absolute iconische wijn is zeer gelimiteerd beschikbaar (2023 oogst – 1.312 flessen) en wordt alleen in uitzonderlijke oogstjaren gemaakt.
In de neus aroma’s van intens zwart fruit, balsamico, rook, natte steen en donkere specerijen. De smaak is diep en krachtig, maar tegelijkertijd zijdezacht, met perfecte balans tussen structuur, fraîcheur en lengte. Een groots bewaarwijn met uitzonderlijke elegantie en terroir-expressie, die zich decennia kan ontwikkelen.
Slechts 3 Priorat wijnen hebben de status Gran Vinya Classificada (Grand Cru) en Mas de la Rosa is daar 1 van. De 100+ jaar oude Cariñena druiven voor deze wijn staan aangeplant op de beste wijngaarden gelegen op de zeer steile hellingen met uitzicht op de ‘boerderij van Rosa’. De bodem bestaat uit Llicorella (leisteen) waardoor de wortels van de wijnstokken meer dan 20 meter diep moeten gaan voor vocht en voeding.
Wijnhuis | Vall Llach |
Land | Spanje |
Regio | Priorat |
Druif | Cariñena |
Lagering | Deels in een betonnen vat, Deels op eikenhouten vaten |
Temperatuur | 16 - 18°C |
Bewaarpotentie | 20-25 jaar |
Wijn & Spijs | Fantastisch bij gerechten met rundvlees, wild en truffel gerechten. |
Sluiting | Kurk |
Smaak | Krachtig en complex rood |
Alcohol | 15% |
Jaargang | 2023 |
Het wijngebied Priorat is gelegen in Catalonië, Spanje – op zo’n 90 minuten rijden ten zuiden van Barcelona. Priorat (2.000 ha) is – samen met Rioja (65.000 ha) – het enige Spaanse wijngebied met de hoogste status; D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada). Het gebied kenmerkt zich als ruig en afgelegen, met rotsachtige heuvels waar op de steile hellingen de relatief kleine wijngaarden zijn aangeplant. De algehele kwaliteit van de wijnen in dit gebied is bijzonder goed - het beschikbare volume daarentegen is relatief laag.
Vall Llach is in de jaren 90 opgericht door Lluis Llach (een beroemde Catalaanse singer/songwriter) en zijn goede vriend Enric Costa, die terugkeerden naar hun roots om wijn te gaan maken in/om het dorp Porrera, 1 van de 12 ‘Vi de Vila’s’ (wijndorpen) in de regio Priorat. Het doel wat men voor ogen had is om de lokale gemeenschap – veelal ouderen – te helpen door hen zowel sociaal als economisch te ondersteunen.
Inmiddels wordt Vall Llach geleid door de zoon van Enric, Albert Costa. Albert is 1 van de veelbelovende jonge wijnmakers in Priorat en verantwoordelijk voor de huidige koers: hoogstaande wijnen gemaakt van inheemse druiven Cariñena (rood maar ook wit en ‘gris’), Garnacha (rood en wit) alsook Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Viognier – allen afkomstig van de typische Llicorella (leisteen) bodem in Priorat.
Vall Llach bezit inmiddels 65 ha. aan wijngaarden waarvan men zo’n 100.000 flessen per jaar maakt, verdeeld over 8 wijnen. De topwijn van Vall Llach Mas de la Rosa (100% Cariñena van 100+ jaar oude stokken / score 95 Parker & 98 T.Atkin) is 1 van de slechts 3 toegelaten ‘Grand Cru’ (Gran Vinya Classificada) wijnen uit Priorat.